VLR leert de ins en outs van roltrappen bij Mulder
Op 8 juni bracht een groep van zo’n 20 deelnemers uit de VLR-lidbedrijven een bezoek aan lidbedrijf Mulder in Koudekerk a/d Rijn. Mulder biedt complete dienstverlening aan, van het monteren, demonteren, afmonteren en in bedrijf stellen van de installatie tot en met transport, tijdelijke opslag en onderhoud. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve producten voor roltrappen en rolpaden. Zij werden ontvangen door Johan Sevenants, directeur van de service afdeling van het bedrijf. Hij ging in op het functioneren van een roltrap. Dit deed hij door tekst en uitleg te geven en langs de belangrijkste onderdelen van een functionerende roltrap te gaan die was afgeschermd met glasplaten, waardoor de techniek zichtbaar werd en toegelicht kon worden.
Daarnaast benoemde Johan enkele risico’s van roltrappen bij gebruik. Zo hebben kinderen vaak de neiging om van de roltrapband af te willen glijden of hun hand in de plek te steken waar de band naar binnen gaat. Johan vertelt hoe dit met een anti-surf beveiliging kan worden voorkomen. Door borstels te plaatsen op de plek waar de roltrapband naar binnen gaat, wordt voorkomen dat kinderen met hun handen vast komen te zitten. Ook wordt het ontbreken van een doorlopend veiligheidssysteem onder de tredenband genoemd, waardoor de kans bestaat dat de trede wegzakt met alle gevaren voor de gebruiker tot gevogl. Door een stalen profiel gekoppeld aan een sensor te plaatsen, kan de trede opgevangen worden door het stalen profiel en wordt de roltrap tot stilstand gebracht door het afgeven van een signaal van de sensor. Tot slot wordt ingegaan op eventuele risico’s bij het klem komen te zitten van schoeisel of kledingstukken op de treden. Dit kan door middel van het plaatsen van borstelranden, detectiesystemen en het juist afstellen van kammen voorkomen worden.
Vervolgens werden de leden in groepjes verdeeld die door Johan en collega’s werden meegenomen over het bedrijventerrein. Hier werd onder andere een bezoek aan het magazijn gebracht, waar vele gebruikte onderdelen voor duurzaam hergebruik stonden opgeslagen, waaronder 15.000 treden. Sommige roltraponderdelen worden op een gegeven moment niet meer of in veel kleinere aantallen geproduceerd. Bij Mulder kunnen fabrikanten en exploitanten alsnog terecht voor hun onderdelen. Ook kon men een trede met antislipcoating van dichtbij bewonderen en het verschil voelen en liep de rondleiding door een hal waar de roltrappen geseald gereed stonden voor transport, waarbij de vrachtwagens buiten al klaar stonden om ze in te laden.
De eerstvolgende kennissessie staat gepland op woensdag 7 september. Binnenkort volgt het programma en de mogelijkheid om je hiervoor aan te melden.