De afgelopen jaren werd de bouw- en sloopbranche opgeschrikt door een aantal ongevallen met ernstige en soms fatale afloop bij het demonteren van liften. Deze ongevallen vonden plaats in bestaande gebouwen tijdens renovatie- of sloopwerkzaamheden. Bij de start van een liftdemontage blijkt de bestaande situatie vaak onvoldoende bekend. Regelmatig lopen monteurs dan ook tegen onverwachte zaken aan. Om extra aandacht voor de veiligheid te hebben, is de Richtlijn Demontage Liften tijdens de Bewust Veilig-dag op 24 maart 2021 gelanceerd.

Totstandkoming

De Richtlijn Demontage Liften is bedoeld om een veilige demontage van liften en liftinstallaties te waarborgen waardoor ongevallen worden voorkomen. Naast een veilige werkwijze wordt in de richtlijn aandacht besteed aan de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van degenen die bij de liftdemontage betrokken zijn. De richtlijn is voor iedereen toegankelijk via de website www.richtlijndemontageliften.nl en is tot stand gekomen op initiatief van vertegenwoordigers van opdrachtgevers en vertegenwoordigers uit de bouw-, liften- (Joop Lakeman (NLB), Ko Legez (VLR), later vervangen door Jan Greven (VLR)) en liftdemontagebranche.

Levend document

De Nederlandse liftindustrie blijft een kritische blik houden op de hanteerbaarheid van het document en de handhaving. VLR, NLB en hun gezamenlijke Arbocommissie hebben al eerder input geleverd en uiteindelijk is dit het document geworden, waar deels ons commentaar in is meegenomen. Uiteraard blijft er ruimte om (in de toekomst) opnieuw commentaar te geven. Er is zelfs een speciale reactiegroep die deze Richtlijn gaat onderhouden en uitbreiden. Dit document blijft dus aan veranderingen (en verbeteringen) onderhevig. Iedereen binnen VLR wordt uitgenodigd om zijn of haar eventuele commentaar op de Richtlijn met onze Arbocommissie te delen.

Accepteer de marketing-cookies om deze video te bekijken.

Accepteer de marketing-cookies om deze video te bekijken.

? Hulp nodig?