Wie zijn we?
Het secretariaat van VLR wordt verzorgd door FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. FME behartigt voor 2200 lidondernemingen zowel nationaal als internationaal de belangen en verleent diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. FME en VLR bouwen gezamenlijk aan een partnerschap om beide partijen verder te brengen. Dit partnerschap uit zich op verschillende manieren, namelijk door samen te werken in de lobby, het tekort aan technisch geschoold personeel aan te pakken en door samen bij te dragen aan een hogere cyberweerbaarheid bij de aangesloten bedrijven.
Samenwerkingen VLR
VLR neemt deel in diverse nationale en internationale overlegstructuren, waaronder:
- European Lift Association (ELA)
- Normcommissie 345 013, Liftveiligheid, Nederlands Normalisatie-instituut NEN Industrie & Veiligheid
- Stichting Beheer Certificatie Liften (SBCL) – Bestuur en Centraal College van Deskundigen Liften (CCvDL)
- CEN TC 10 – Opstellen van veiligheidsregels voor de constructie en installatie van liften, roltrappen en rolpaden in de Europese Unie – WG 1 (Liften en dienstliften) en WG 6 (Brandgerelateerde problemen)
-
ELA: de stem van de sector in Europa
VLR is lid van de European Lift Association (ELA). ELA vertegenwoordigt de lift-, roltrap- en loopbandverenigingen die binnen de Europese Unie (EU) of de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) actief zijn, ongeacht of het om nationale verenigingen of specifiek sectorgebonden verenigingen gaat.
ELA treedt tevens als vertegenwoordiger voor de fabrikanten van onderdelen op. Dankzij deze wijdverspreide aanwezigheid is ELA intussen uitgegroeid tot de belangrijkste spreekbuis tussen de lift-, roltrap- en loopbandsector enerzijds en de Europese Commissie, het Europees Parlement en een reeks andere instellingen en organisaties anderzijds. Alle wetgeving is Europees vastgelegd en belangenbehartiging en herzieningen vinden daarom ook op Europees niveau plaats. De vereniging helpt bovendien de nationale verenigingen in hun contacten met de respectieve overheden.
-
Stichting Beheer Certificatie Liften (SBCL)
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Stichting Beheer Certificatie Liften (SBCL) aangewezen als beheersinstelling voor de zogenaamde ‘werkveldspecifieke documenten’ binnen het werkveld liften.
Deze werkveldspecifieke documenten zijn schema’s die de criteria vastleggen waaraan een certificerende instelling moet voldoen om keuringen van liftinstallaties te mogen uitvoeren. Ook de keuringsvoortgang en de verplichtingen voor keurende instellingen, installateurs/onderhoudsfirma’s en eigenaren van liftinstallaties ten behoeve van de keuring van liften in de gebruiksfase zijn in deze documenten vastgelegd. Klik hier voor de documenten.
-
Centraal College van Deskundigen Liften (CCvDL)
Binnen SBCL fungeert een Centraal College van Deskundigen Liften (CCvDL). Dit College is (evenals het bestuur van SBCL) samengesteld uit vertegenwoordigers van belanghebbende groeperingen: eigenaren/beheerders, certificerende instellingen, werknemers en werkgevers in de liftindustrie. Het College zorgt ervoor dat de certificatieschema’s op de juiste wijze zijn opgesteld en dat de dagelijkse praktijk bij deze schema’s kan aansluiten.
Binnen het bestuur van de SBCL vertegenwoordigt VLR de werkgeversorganisaties. In het College neemt VLR drie van de vier werkgeverszetels in.
-
NEN-commissie
Deelname aan commissies is voor VLR van grote meerwaarde. VLR behartigt namelijk de belangen van haar leden in deze commissies. Een vertegenwoordiger van VLR neemt deel aan de NEN-commissie, waar alle normen en richtlijnen met betrekking tot liften in Nederland worden besproken. Dit is de Normcommissie 345 013, Liftveiligheid, Nederlands Normalisatie-instituut NEN Industrie & Veiligheid.
Doordat VLR (als enige Nederlandse partij) in zowel de NEN- als CEN-commissie vertegenwoordigd is, kan een grote mate van invloed uitgeoefend worden.
-
CEN-commissie
Een vertegenwoordiger van VLR neemt plaats in de CEN-commissie, waar overleg op Europees niveau plaatsvindt over herzieningen, wet- en regelgeving en richtlijnen. Dit is de CEN TC 10 – Opstellen van veiligheidsregels voor de constructie en installatie van liften, roltrappen en rolpaden in de Europese Unie – WG 1 (Liften en dienstliften) en WG 6 (Brandgerelateerde problemen)
Doordat VLR (als enige Nederlandse partij) in zowel de NEN- als CEN-commissie vertegenwoordigd is, kan een grote mate van invloed uitgeoefend worden.
25 jaar VLR: Lees het Jubileum Magazine
Op 1 augustus 2020 vierde VLR haar 25-jarig jubileum. Een gepland jubileumevent kon op dat moment vanwege de aanhoudende lockdowns en coronamaatregelen niet plaatsvinden. Op 10 juni 2022 kwam VLR alsnog samen met ruim 40 binnen de VLR actieve medewerkers van de lidbedrijven en genodigden om samen in CORPUS in Oegstgeest het zilveren jubileum te vieren.
Naast het jubileumevent heeft VLR een jubileummagazine gepubliceerd en verspreid onder haar leden. In dit magazine wordt een reis door de tijd gemaakt van 1995 tot nu. Zo lees je alles over:
- het ontstaan van liften en roltrappen, de VLR en haar lidbedrijven;
- halen we herinneren op met alle oud-voorzitters;
- blikken we terug op het jubileumevent;
- bespreken we verschillende thema’s, zoals de samenwerking met FME.
Levering van onderdelen en diensten
Alle liftbedrijven die bij VLR zijn aangesloten, leveren hun onderdelen onderling en aan derden. Dat wil zeggen dat alle liftbedrijven alle onderdelen kunnen kopen die nodig zijn voor onderhoud en reparatie van liften. VLR respecteert vanzelfsprekend de vrije marktwerking, maar stelt de klant hierin centraal.
Mededingingsrechtelijk is daarom vastgelegd dat VLR-lidbedrijven te allen tijde hun onderdelen transparant, marktconform en binnen redelijke tijden leveren. Door deze gedragscode profileren VLR-leden zich ten opzichte van niet-leden en bieden zij de beste service aan de klant.