Het voorjaar is van start gegaan en inmiddels is het alweer een jaar geleden dat COVID-19 ons in zijn greep begon te houden. De blijvend bizarre en zorgelijke situatie went en tegelijkertijd went deze nooit. De Nederlandse liftbranche heeft zich al die tijd goed staande wetende te houden. Ze bleek vitaal in meerdere betekenissen, maar de gevolgen van de pandemie waren ook voor haar alleszins merkbaar. En de markt denkt al na over de lift na corona: nieuwe luchtbehandelingssystemen voor een zo gezond mogelijk binnenklimaat in de lift. Om hierin meer inzicht te krijgen hoopt VLR volgende maand een kennissessie rondom dit thema te houden, uiteraard met respect voor het verschil in oplossingen die haar leden vanuit verschillende filosofieën aanbieden. Tegelijkertijd staan ontwikkelingen op ander vlak ook niet stil. Je leest er alles over in deze nieuwsbrief.
Bijzondere aandacht verdient de nieuwe Richtlijn Demontage Liften, die kort voor de deadline van deze Nieuwbrief werd gelanceerd. Ongevallen met ernstige en soms fatale afloop bij het demonteren van liften zijn aanleiding geweest voor de ontwikkeling van de richtlijn en een duidelijk signaal dat niet alleen het monteren, maar ook het demonteren van liften een VAK is, dat absoluut niet aan een willekeurig sloopbedrijf is over te laten. VLR blijft ook na deze lancering een kritische blik houden op de hanteerbaarheid van het document en de handhaving, en zal niet schromen de hiervoor geboden ruimte te gebruiken om hierop in de toekomst nieuw commentaar te geven wanneer de dagelijkse praktijk hierom vraagt.
En tot slot toch weer COVID-19, want die schaduw zal zich op langere termijn verder vooruitwerpen dan dat we straks allemaal weer gezellig op een terrasje zitten of bij elkaar op de koffie gaan. De Europese Raad heeft tot oprichting van de Europese Recovery and Resilience Facility (RRF) besloten om met investeringen en hervormingen het economisch herstel in lidstaten te bevorderen en tegelijkertijd de digitale en groene transities te ondersteunen. De RRF biedt daarmee een kans om structurele hervormingen een extra stimulans te geven. Juist omdat het kabinet een stevig en ambitieus plan wil indienen, het Recovery and Resilience Plan (RRP), is ervoor gekozen de formatie mee te nemen en het definitieve besluit aan het nieuwe kabinet over te laten. Ook de Nederlandse liftindustrie – als sector weliswaar relatief klein maar in macro-economisch opzicht absoluut essentieel – wenst haar bijdrage aan het plan te leveren. Met het juiste gevoel voor de (politieke) verhoudingen zal zij op het thema verduurzaming van de gebouwde omgeving zoveel mogelijk de verbinding zoeken met andere bouwgerelateerde branches en lidbedrijven binnen FME en met haar zusterorganisatie NLB. Het mag een positieve ontwikkeling heten dat er in tijden als deze uiteindelijk niet alleen ballen in de lucht worden gehouden, maar er ook op de toekomst wordt gekoerst.
Houd moed, houd vol en blijf gezond!
Kees van der Sluijs
Directeur VLR