Techniek, elektra, liften en roltrappen. We denken hierbij al snel aan een mannenwereld. Niet bij Schindler! Ondanks dat de mannen tot voorkort de technische branche domineerden, zijn er steeds meer vrouwen die hun passie achterna gaan in de elektrotechnische wereld. Dit jaar heeft Schindler vol trots technisch monteur Fabiënne Draaijer mogen verwelkomen. En dit is haar verhaal over werken bij Schindler als vrouw in het veld.

Voordat het interview van start gaat, verwelkomt algemeen directeur van Schindler, Koert Sloot, Fabiënne. ‘’Dankjewel dat je als vrouw ervoor gekozen hebt om in deze branche te werken’’, begint hij. Koert motiveert Fabiënne door bij haar te benadrukken haar kansen binnen Schindler aan te grijpen en te blijven kijken naar verbeterpunten. Ook komt het topic safety aan bod in de introductie. ‘Voel jij je veilig binnen Schindler en in het veld?’’ Fabiënne geeft aan dat zij zich veilig voelt binnen het Schindler-team en buiten in het veld. Ze wordt gesteund door het team als ze ‘s avonds liever niet naar een locatie gaat waar haar veiligheid wellicht in het geding zou kunnen komen.

Koert sluit zijn introductie af met: ‘’Ik ben erg trots dat je bij Schindler werkt. Niet veel bedrijven hebben vrouwen in de techniek’’. Daarmee neemt hij afscheid van de groep en laat hij het interview verder over aan de interviewers.

Korte kennismaking

‘‘Mijn naam is Fabiënne en ik ben 25 jaar. Samen met mijn vriend woon ik op een boerderij.’’ Met de mooie ruime woonomgeving komen Fabiënne en haar vriend geen ruimte tekort om hun hobby’s uit te oefenen. Samen hebben ze drie auto’s en zes motoren. Haar passie voor motoren heerst in de familie. Ook de opa van Fabiënne reed motor. Zij is dan ook heel trots als zij drie weken voor het overlijden van haar opa haar motorrijbewijs haalt en naar hem toe kan rijden. Naast deze hobby’s houdt Fabiënne zich ook bezig met vrijwilligerswerk voor de dierenambulance. Hier neemt ze inkomende telefoontjes aan en werkt ze op de ambulance.

“Doe het gewoon!”

Fabiënne werkte van haar achttiende tot en met haar twintigste in de horeca. ‘’Ik heb binnen bijna alle facetten van de horeca gewerkt. Van serveren tot werken in de keuken. Dat laatste was alleen geen succes, ik verbrandde het water bijna!’’ Haar interesse voor de techniek en mechaniek begon vanuit een praktische oogpunt toen haar auto het begaf en de reparatiekosten hoger waren dan de aanschaf van de auto. ‘Waarom kan ik de auto niet gewoon zelf repareren’, bedacht zij zich. En drie jaar later haalt Fabiënne haar diploma als eerste autotechnicus.

Voor andere vrouwen die nog twijfelen om de overstap naar de techniek te maken, heeft Fabiënne een duidelijke boodschap: “Doe het gewoon!’’ Volgens Fabienne zal het wellicht niet altijd makkelijk zijn en is het begrijpelijk dat de stap naar deze branche groot is, maar dat is geen reden waarom niet meer vrouwen de overstap kunnen maken. Ze voegt hier nog aan toe: ‘’Als jij jezelf meer moet bewijzen als vrouw zijnde, dan werk je in een verkeerde werkomgeving. Verander je werkomgeving, niet je passie.‘’

Ervaring bij Schindler

Fabiënne ervaart veiligheid bij Schindler en waardeert het hoe haar team voor haar klaar staat. Zo deelt ze dat zij haar directe collega belde voor advies tijdens het oplossen van een storing. De desbetreffende collega was uit eten met zijn vrouw, maar desondanks heeft hij ruim een half uur met haar gebeld om haar te ondersteunen in het herstellen van de storing. Ze vertelt ook dat een andere teamgenoot op zijn vrije zaterdagmiddag naar haar toe reed op locatie om te helpen met het oplossen van een storing.

Fabiënne ervaart elke dag als anders. Zo begint ze ’s ochtends met onderhoud en springt ze in de middag bij waar nodig is in het team. Wanneer haar wordt gevraagd welke vaardigheden vooral belangrijk zijn om door de werkdag heen te komen, geeft Fabiënne aan dat je vooral in je zelf moet geloven en met een heldere geest aan je werkzaamheden moet beginnen. Daarnaast voegt ze er nog aan toe dat je met het meerdere keren goed doorlezen van de instructies, doorzettingsvermogen en logisch nadenken dit werk kan uitvoeren.

Carrièremogelijkheden

Als Fabiënne vertelt waar zij zichzelf in de toekomst ziet, geeft ze aan dat zij met trots voor de organisatie werkt en hoopt dit nog lang te kunnen doen.

Voor Fabiënne betekent Schindler blijven leren en ontwikkelen. Zij wil haar level 2 halen en zich daarna specialiseren in hydraulische liften. Tussen deze liften en auto’s zit namelijk veel overlap. Dit spreekt haar zeer aan met haar achtergrond in auto’s.

Bij de vraag wat haar nog trotser zou maken om bij Schindler te werken, laat Fabiënne weten: ‘’Om meer vrouwen binnen ons bedrijf te hebben die ook in het veld werken’’. Als tip geeft Fabiënne mee dat het een goed idee is om eens met middelbare scholen, en dus niet alleen met het mbo, in gesprek te gaan. Monteurs kunnen bewustwording voor het vak creëren door in gesprek te treden met jongeren. Zo zullen meiden al op jongere leeftijd leren wat onze branche daadwerkelijk inhoudt en dat maakt de stap naar de techniek onder vrouwen makkelijker.