Als liftmonteur voer je gesprekken met de eigenaar van een pand om te bepalen welke lift het beste past bij de ruimte die beschikbaar is. Indien er weinig ruimte in het pand is, kun je vaak maar één lift plaatsen om de bewoners te vervoeren. Door twee liften in één liftschacht te plaatsen die onafhankelijk van elkaar werken, kan veel ruimte bespaard worden. Door nieuwe technologie kan de afstand tussen beide liften gemonitord worden waardoor ze niet tegen elkaar aankomen. Daarnaast maken er steeds meer mensen gebruik van de lift en zul je normaal gesproken over moeten stappen op meer liften, wanneer de liftcapaciteit het aantal gebruikers niet meer aan kan. Je hoeft nu echter niet een nieuwe liftschacht voor de lift te maken, maar kan simpelweg meer liften aan de bestaande schacht toevoegen.

Naast de toename van ruimte voor gebouweigenaren en het snellere vervoer voor gebruikers, kun je door deze aanpassing ook besparen op de energierekening . In dit systeem kun je de gebouweigenaar namelijk uitleggen hoe hij zelf de liften langzamer kan laten lopen als dit noodzakelijk is. Je kunt dan gebruik maken van kleinere motoren. Dit is mogelijk omdat je meerdere liften in één schacht gebruikt en het soms niet nodig is om deze allemaal volledig in te zetten. Zo kun je als liftmonteur op momenten de snelheid van de liften reduceren, waardoor een beheerder of eigenaar efficiënter gebruik kan maken van de liften. Tot slot zijn liften op sommige momenten, bijvoorbeeld in de nacht, nauwelijks nodig. In dat geval kun je de lift zo instellen dat deze langzamer gaat draaien. Zo kun je een van de de liften gedurende tijdsperioden laten ‘slapen’, omdat één lift op dat moment genoeg is. Dit bespaart de beheerder of eigenaar energiekosten.

Ook werken in de lift- en roltraptechniek en een zo passend mogelijke oplossing voor liftgebruikers realiseren? Ga dan naar www.vlr.nl/werken-en-leren.