De liftmonteursopleiding van het ROVC is alweer bijna tien jaar geleden ontwikkeld. Deze opleiding is gericht op service- en onderhoudsmonteurs die aan bestaande liften werken. Met alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de opleiding aan vervanging toe. Brancheorganisaties VLR en NLB zijn daarom in gesprek gegaan met technisch opleider ROVC om een plan van aanpak te maken en de opleiding weer aantrekkelijk en up-to-date te maken voor huidige en toekomstige monteurs. In dit plan is aandacht voor:

  • Een nieuwe norm waar liften aan moeten voldoen en die nog niet in het lesmateriaal is verwerkt;
  • Het opnieuw opnemen van een liftpracticum in de opleiding, waar deze nu niet meer actueel is en uitgevoerd wordt;
  • Het opdelen van de opleiding in een basiscursus en een vervolgcursus voor onderhoud en storing zoeken.

Inmiddels is ROVC gestart met de herziening van de opleiding en de eerste overleggen hebben plaatsgevonden. Ook is er een start gemaakt met het opstellen van de ontwikkelwijzers. In de maand oktober zal deze verder worden uitgewerkt om zo tot een blauwdruk voor de nieuwe opleiding te komen. In de tussentijd wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van de practica. De verwachting is dat de nieuwe opleiding eind februari af is en van start kan gaan.

Vertegenwoordiging VLR/NLB
Om ROVC te ondersteunen en de juiste input vanuit de branche te geven aan de doorontwikkeling van de opleiding, nemen zowel VLR- als NLB-leden deel in twee commissies. Martin Hendriksen (DLR Eurlicon/VLR) en Andy Schatzinger (A.S. Lifttechniek/NLB) nemen deel in de Technische Commissie van de opleiding en in de Vakgroep Commissie nemen Robert van der Bruggen (RECO/VLR) en Johan Stoop (Wittur/NLB) zitting. De Technische Commissie zorgt voor richting van de inhoud van de trainingen. De Vakgroep Commissie zorgt voor draagvlak binnen de branche en is opdrachtgever voor ROVC ten aanzien van een ontwikkeltraject.