Het VLR-bestuur heeft besloten om een nieuwe werkgroep op te richten. Deze werkgroep zal zich met name bezig gaan houden met alle facetten met betrekking tot duurzaamheid van liften en roltrappen. Natuurlijk is elk bedrijf bezig met duurzaamheid en denkt het na over verdere verduurzaming van zijn operatie. Denk hierbij aan zonnepanelen, elektrische auto’s etc. Hier gaat de duurzaamheidswerkgroep niet over.

Waar houden we ons dan wel mee bezig?

De werkgroep heeft zichzelf tot doel gesteld om voor de gehele branchevereniging een gelijk speelveld te creëren op het gebied van kennis en kunde op alle zaken die spelen bij liften en roltrappen. Er zijn namelijk zo enorm veel normen, wetten en richtlijnen, waardoor het voor veel van ons onmogelijk is om aangehaakt te blijven.

Hoe gaan we dit aanpakken?

Als eerste heeft de werkgroep een overzicht gemaakt met alle kaders vanuit regelgeving, wetten, richtlijnen, en normen op het gebied van nieuw te bouwen installaties. Dit is een enorm overzicht geworden. Daarom hebben we bij dit overzicht ook een leeswijzer gemaakt.

Wie maken deel uit van deze werkgroep?

De werkgroep is gestart met vier personen, waarvan één de groep door een volgende carrièrestap inmiddels heeft verlaten. De werkgroep, onder leiding van VLR-bestuurslid Evert Visser (Mitsubishi Elevator Europe), bestaat verder uit Gert Jan Kroon (TK Elevator Netherlands), Arjan Bergwerf (Mitsubishi Elevator Europe) en Daan den Hertog (DLR Eurlicon). Op dit moment wordt gewerkt aan uitbreiding van de groep. Kandidaten kunnen zich melden bij Evert Visser (e.visser@mee-wde.nl).

De werkgroep heeft nu gepland om te starten met regelgeving op het gebied van bestaande gebouwen, dus ook ten aanzien van de lift- en roltrapinstallaties.

Hoe hoor je van ons?

De werkgroep plant momenteel een kennissessie in september. Binnenkort ontvangen alle VLR-leden hiervoor een uitnodiging. Tijdens deze kennissessie wil de werkgroep een spreker uitnodigen die veel afweet van EPD en LCA’s die nodig zijn om in de Nationale Milieu Database te komen. Het belang hiervan zal tijdens de sessie worden toegelicht.