De afgelopen periode heeft de VLR-NLB-Arbocommissie de publicatie kwartsstof weer geüpdatet. Kwartsstof is een actueel en onderschat risico binnen onze branche. Informatievoorziening over dit onderwerp is dus van belang, aangezien kwartsstof op langere termijn ervoor kan zorgen dat de longinhoud verminderd wordt. Dit komt door het feit dat de kleinste deeltjes tot in de bronchiën komen en daar littekenweefsel veroorzaken. De aardkorst bestaat voor 12% uit kwartsstof en in bijna alle bouwmaterialen zit deze stof. Hierdoor kunnen we stellen dat de stof die bij het bewerken van bouwmateriaal vrijkomt ook kwartsstof bevat. Zaak is dus om tegen te gaan dat lift- en roltrapmedewerkers deze stof kunnen inademen.

Belang van juist gereedschap
Gelukkig kunnen we dit op een eenvoudige manier voorkomen, namelijk door de juiste gereedschappen te verstrekken aan medewerkers. Onderzoek door TNO toont aan dat nagenoeg geen of zeer weinig kwartsstof vrijkomt dat ingeademd kan worden, indien nat wordt gewerkt (bijv. boren met toevoeging van water) of de juiste afzuiging wordt gebruikt. We blijven dan onder het wettelijk toelaatbaar niveau. Hiermee is dan ook het risico van eigen werkzaamheden weggehaald.

Een risico dat overblijft, is dat het voor kan komen dat derden op een bouwlocatie nog niet op de juiste manier werken. Medewerkers van lidbedrijven kunnen hierdoor alsnog geconfronteerd worden met kwartsstof op een werklocatie. Door medewerkers hierover in te lichten, kunnen ze de juiste beslissing nemen om indien hiermee wél geconfronteerd, tijdelijk het werk stil te leggen tot de stofwolk is verdwenen. Kort gezegd: waar een stofwolk is, is kwartsstof en daar zijn onze medewerkers niet.

De complete publicatie is te vinden op www.vlr.nl/publicaties/pubarbo.