VLR is de Nederlandse vereniging voor liften en roltrappen. VLR behartigt de belangen van de gehele bedrijfstak en aangesloten leden op het gebied van de vervaardiging, installatie, modernisering, reparatie en het onderhoud van, de handel in en advisering over liften, roltrappen en rolpaden. VLR kijkt vooruit en ziet dat de rol van lift- en roltrapvervoer in gebouwen is veranderd en nog steeds in verandering is. Hoofdthema hierin is de gebruiksvriendelijkheid van liften, roltrappen en rolpaden. Door innovatieve technieken en strenge veiligheidseisen worden liften steeds veiliger voor de gebruiker.
Het secretariaat van VLR wordt verzorgd door FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. FME behartigt voor 2200 lidondernemingen zowel nationaal als internationaal de belangen en verleent diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. FME en VLR bouwen gezamenlijk aan een partnerschap om beide partijen verder te brengen. Dit partnerschap uit zich op verschillende manieren, namelijk door samen te werken in de lobby, het tekort aan technisch geschoold personeel aan te pakken en door samen bij te dragen aan een hogere cyberweerbaarheid bij de aangesloten bedrijven.
Levering van onderdelen en diensten
Alle liftbedrijven die bij VLR zijn aangesloten, leveren hun onderdelen onderling en aan derden. Dat wil zeggen dat alle liftbedrijven alle onderdelen kunnen kopen die nodig zijn voor onderhoud en reparatie van liften. VLR respecteert vanzelfsprekend de vrije marktwerking, maar stelt de klant hierin centraal.
Mededingingsrechtelijk is daarom vastgelegd dat VLR-lidbedrijven te allen tijde hun onderdelen transparant, marktconform en binnen redelijke tijden leveren. Door deze gedragscode profileren VLR-leden zich ten opzichte van niet-leden en bieden zij de beste service aan de klant.
FME-programma’s voor leden
VLR is aangesloten bij ondernemersorganisatie FME. Door de nauwe samenwerking met FME en partnerbranches, kunnen VLR-leden profiteren van interessante programma’s. Zo krijg je kosteloos toegang tot het Platform Samen Digitaal Veilig. Hier zet je direct de eerste stappen naar een veilige digitale omgeving voor jouw bedrijf. Wil je meer inzetten op het behoud van medewerkers? Doe dan kosteloos een STERK Werkgeverschap krachtmeting en kom erachter aan welke knoppen jij kunt draaien om je werkgeverschap te versterken. Tot slot wordt volop ingezet op de instroom van nieuwe medewerkers in de techniek via het Aanvalsplan Techniek. Dit systeem moet uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen.
Samenwerkingen VLR
VLR neemt deel in diverse nationale en internationale overlegstructuren, waaronder: